Airbus H215

Airbus H215 er et av verdens mest anvendelig helikopter. Helikopteret, som er tilgjengelig i to forskjellige versjoner for å møte kundens krav, er preget av et robuste design, utmerket nyttelastløft, kostnadseffektivitet og med en utmerkede evner til å operere i alle typer miljøer det har blitt utsatt for. Det er ikke uten grunn at H215 forventes å bli et av verdens mest solgte helikopter, både innen privat-, militær- og redningssektoren de neste årene.

Brukervennlighet

Som medlem av den kjente Super Puma / Cougar rotorcraft-familien, er H215 et kraftig helikopter med to motorer som gir piloten enestående ytelse. Helikopteret er kjent for sin høye nyttelast og konkurransedyktige driftskostnader. H215 er mulig å kjøpe i to ulike versjoner. En skreddersydd for en fler-rolle operasjon, som redningsarbeid eller passasjertransport. Den andre typen er beregnet på for å løse militære- og politioppgaver, som overvåkning og transport av tungt utstyr. H2015 er en etterlengtet oppdatering av tidligere helikopter i Super Puma / Cougar rotorcraft-familien. Produksjonsstart av det nye helikopteret er planlagt til medio 2017 og det skal bygges ved Airbus sin fabrikk i Romania. Etter planen skal alle helikoptrene i serien bygges ut fra standard spesifikasjoner. Alle helikoptre som blir bestilt vil etter at de har forlatt fabrikken i Romania, bli sendt til fabrikker i USA eller Frankrike, avhengig av hvilke spesifikasjoner kunden ønsker. Ifølge Airbus sin presseavdeling, vil H215 komme med et langt spekter av utstyr og interiør. Ulike motorspesifikasjoner vil også gjøre sitt til at kunden kan få et helikopter tilpasset nøyaktig sitt bruksmønster. Skal man tro ryktene, vil dette bli den største og mest velutstyrte helikopterlinjen fra Airbus siden andre verdenskrig.

Hovedtrekk og egenskaper

Begge H215-versjonene drar nytte av en svært velutstyrt baseline, som inkluderer følgende elementer:

• MAKILA 1A1 motorer
• Siste generasjons styringssystem
• Full glass cockpit avionics system, kompatibel med nattesynbriller

Ekstra standardfunksjoner i H215 inkluderer den digitale tosidige 4-akslede autopiloten fra Airbus Helicopters avanserte H225 serie, som gir flyet en kuvert beskyttelse, uovertruffen presisjon og automatisk svingstabilitet selv under de tøffeste driftsforhold. Landing og takeoff fra steder hvor sirkulerende støv eller snø kan forårsake desorientering, utbrenthet eller utblåsing, kan dermed utføres langt tryggere enn i mange andre helikopter. Takket være sin topp moderne avionikk og sertifisering av henholdsvis europeiske og amerikanske luftfartsmyndigheter, henholdsvis EASA og FAA, sikter Airbus høyt med sin nye H215. Her får man et høyt sikkerhetsnivå for piloter og passasjerer, som trolig vil gjøre H215 til et meget populært helikopter i årene som kommer. Utover de nevnte egenskapene, har H215 en utmerket grad av tilpasning, med optimalt vedlikehold- og driftskostnader. I tillegg nyter rotoren godt av fordelene med å være utstyrt med Airbus sin HCare-sortimentet av logistikktjenester. Dermed vil investeringskostnadene til kunder med større løftebehov være meget overkommelig.

Bruksområde

Offentlige tjenester. Kombinert ytelse og kostnadseffektivitet gjør H215 multi-roll helikopter til en svært effektiv maskin for offentlige serviceoppdrag. For bruk innen politiet, kan det transportere et fullt operativt spesialteam med utstyr som heis, fastrope system og stillegående rotor. I tillegg gir nattesyn glasskompatibel cockpit muligheten for at det kan opereres både natt og dag. H215 er også en allsidig medisinsk evakueringsplattform når den er utstyrt med medisinsk interiør og det kan frakte opp til fem pasienter. Med helikopterets overordnede ytelse og rekkevidde, tillater det redningspersonell å være i drift lengre enn andre redningshelikoptre.

Privat bruk

H215 er også ideell for passasjertransport. Med sitt store interiør kan man få plass til 18 passasjerer i komfortable stoler, eller opp til 22 personer med et litt enklere interiør. Sammen med to piloter kan H215 brukes til executive- og VIP-transport, samt personaltransport for firmaer etc.

Som et state-of-state-helikopter kan kabinettoppsettet inneholde for- og bakre salonger, kjøkken og toaletter.