Skala Helikopterklubb

Enebaks piloter startet i januar 2009 den første norske klubben med opplæringsorganisasjon, flygetrening og flyvning med moderne ultralette gyroplan, gyrocopter, gyrocopter, autogyro, Autogiro og UL-B. Siden etableringen har klubben vokst til en ledende gyrocoklubb med skolegang i Skandinavia. Vi har et godt sammensatt lag med UL gyroplan instruktører som vi underviser og flyr hele året. Som en ideell organisasjon har klubben muligheten til å tilby sine medlemmer og andre flyinteresserte, flyreiser til kostpris. Grunnet det faktum at vi er mange medlemmer i klubben, kan vi tilby flyturer til en brøkdel av kostnadene som private flyeiere tar betalt. Dette åpner nye muligheter for luftfartsentusiaster som lenge har båret på en drøm om å fly helikopter, gyroplan, trike eller fly.
Vi er stasjonert på ESMI flyplass i Ytre Enebakk. Her har vi klubbhus, egen hangar og verksted alle våre medlemmer kan benytte seg av. Vårt konsept er mulig takket være gyroplans ekstremt avansert flygeegenskaper, høye sikkerhet og overkommelige driftskostnader. Når man kombinerer dette med en positiv og åpen holdning til våre medlemmer, får man et av landets beste flymiljø, som vokser hvert år. Alle flyentusiaster er velkommen til å kontakte oss for informasjon om klubb og skole, samt booking av private flyturer.

Om skolen

Før du starter å fly med oss, har du mulighet til å ta en testøkt med en lærer og prøve hvordan det føles å fly. Flyøkten krediteres som praktisk treningstid om du senere bestemmer deg for å gå videre i opplæringen. Etter ditt første flytur vil ingenting annet være fornuftig. Av alle som gjennomfører en testtur med en av våre erfarne piloter ender over 80% med å gjennomføre opplæring for eget sertifikat.

Kurslengde

Du er den som bestemmer. Ønsker du å lære å fly om noen dager eller flere måneder? Vi tilpasser undervisning og flytid til ditt tempo.

Medisinske krav

Før du kan sette deg i en cockpit må du bestå en generell medisinsk undersøkelse, utført av godkjent lege. Undersøkelsen må også inkludere synstest, hørselstest, etc. Ultralette fly har begrenset additiv vekt, noe som betyr at vi dessverre ikke kan trene personer som veier over 110 kg. Hvis du veier mer, kontakt oss så diskuterer vi andre løsninger.

Studenttillatelse

For å kunne delta på skolen vår må man oppfylle følgende generelle krav.
– Du er minst 16 år gammel (Det er ingen øvre aldersgrense)
– Levere politattest som viser at man har ren vandel
– Bevis på bestått medisinsk undersøkelse

Flytrening

All flytrening utføres i klubbens UL gyrocopters og UL-fly, alternativt på eget fly som oppfyller kravene. Utdanning for UL-A kompetanse er hva vi gjør mest av og således det enkleste kurset å tilpasse dine personlige behov. Med våre oppvarmede flyverdakter foregår opplæring også komfortabelt i minusgrader. De første flyturene dine er dedikert til grunnleggende flytrening og deretter take-off og landing. Når flyinstruktøren din og du tror du har lov til å fly alene, har du nådd et av milepælene i flyvetreningen. Hvor mange timer dette tar varierer en del, men man må regne med et sted mellom 12 og 20 timer før man kan fly solo.

Utdanningen fortsetter med mer avanserte flymanøver, navigasjon, kontrollert flytrafikk og riktig kommunikasjon med flytårnet. Før man kan gå opp til eksamen må man ha minimum 25 flyturer, hvorav min. 5 timer sollys (ifølge KSAK treningshåndbok UL Gyrokopter. Krav til UL-A og UL-B er minimum 20 flyturer). Piloter med dokumentert tidligere flytid, kan forkorte utdanningen i henhold til skolens vurderingen. Antall timer i praksis avhenger av pilotens evne til å lære de ulike luftfartsteknikkene.

Teorikurs

Teoriutdanning foregår vanligvis i klubbens lokaler, en kveld i uken i to til tre måneder. Vi bruker også videokonferanse for fjernundervisning. Et alternativ til våre teorikurs er oppmøte på teoretiske kurs i regi av en annen godkjent flyskole.