Oslo Helikopterklubb

Med tilholdsplass på Kjeller flyplass utenfor Oslo, er Oslo helikopterklubb en av Norges største helikopterklubber. Gyrokopter eller Autogyro som vi flyr i dag kommer fra den opprinnelige Autogiro, oppfunnet av den spanske ingeniøren Juan de la Cierva. I dag kalles de autogyro, gyro, gyrocopter og gyroplan på norsk, men i vår flyskole liker vi å kaller dem Gyrocups.

Hva er Gyrocups?

En Gyrocups skaper løftekraften som kreves for å fly ved å bruke en rotor i stedet for vinger, akkurat som et helikopter. Her ender dog likheten med et helikopter, da det er stor forskjell mellom gyrocopters og helikoptre. I motsetning til et helikopter blir ikke rotoren kjørt inn i et gyroskop av motoren. Det drives av luftstrømmen over rotorbladets overflater, som igjen drives av propellene, som på et fly.

Helikopter deler de samme kontrollere som man finner i et fly, som stikke, gasspedal og rorpedaler, men Gyrocups er helt forskjellige. Du flyr helikopter på samme måte som et fly, men en gyrocopper er langt mer manøvrerbar og kjappere. Videre gjør det lille vingeområdet gyroskopet utrolig stabilt og sammenlignet med andre fly- og helikopter nær ufølsomme for turbulens, ellers piloters fiende nummer en. En gyrocopper kan ikke steiles, uansett hvor sakte du flyr maskinen. Hvis motoren stopper, fortsetter rotoren å rotere og du kan enkelt lande gyrocoppen. Dette gjelder for alle moderne gyrocoptere som ELA og alle maskiner vi bruker i opplæring ved Oslo helikopterklubb.

Ulemper med Gyrocups

Det er ikke bare fordeler med gyrocups. Ulempene er at gyrocoppers ikke er så raske som fly og de har ikke like lang rekkevidde. Du kan heller ikke håndtere en gyrocopper på samme måte som et helikopter og svært få kan starte eller land vertikalt. Dette er ulempene du må leve med for å ha gleden av å fly de mest manøvrerbare, sikreste og morsomme flyene som er tilgjengelig på markedet.

Uansett hvor du er, hvor du planlegger å fly og om du er nybegynner eller en erfaren pilot, må du sørge for at du får den riktige utdanningen. Som nevnt ovenfor oppfører ikke en gyrocups seg som et fly eller helikopter. Uten riktig trening er sannsynligheten høy at du står overfor en ulykke.

Lær å fly Gyrocups

Har du også gått rundt med en pilot i magen i mange år? Nå kan du kan realisere flydrømmen din. Det er lettere enn de fleste tror ​​og med ultralette Gyrocups kan alle få muligheten til å leve ut drømmen om å ta til skyene. Ved Oslo helikopterklubb kan du delta i all undervisning som kreves for å gå opp til eksamen. Våre instruktører innehar alle nødvendige godkjenninger og de er alle godt erfarne piloter, så her er du i trygge hender.

Kurslengde

Fra man starter opplæring til man kan avlegge eksamen tar det gjerne fire til syv måneder. Trenger du å bruke litt lengre tid er ikke det noe problem, men eksamen må avlegges innen 24 måneder etter at opplæring er startet. Ta kontakt så diskuterer vi et opplegg som passer deg og din tidsramme.

Medisinske krav

Før du kan melde deg på et kurs hos Oslo helikopterklubb, må du fremlegge bevis på bestått legeundersøkelse. Ta kontakt så kan vi anbefale leger som vet hva de skal sjekke opp mot pilotopplæring. Ultralette fly har begrensninger i vekt på pilot og vi kan dessverre ikke tilby kurs til personer over 110 kilo. Ønsker du å foreta pilotopplæring, men veier over 110 kilo, anbefaler vi at du kontakter oss. Sammen finner vi sikkert en løsning.

Krav til studenter

For å kunne delta på skolen vår må man oppfylle følgende generelle krav.
– Du er minst 16 år gammel (Det er ingen øvre aldersgrense i Norge)
– Levere politattest som viser at man har ren vandel
– Bevis på bestått legeundersøkelse